Raakaruoka – Raakaa voimaa ravinnosta
Raakaruoka lisää elinvoimaa, puhdistaa mieltä ja kehoa sekä vähentää unentarvetta ja sairauksia, lupaavat lukuisat raakaravintoon hurahtaneet. Toimittaja perehtyi elävän ja raa’an energian saloihin ja taisi hurahtaa samalla itsekin.Mikä ihmeen raakaruoka?
Raakaruoka tarkoittaa mahdollisimman prosessoimatonta ruokaa, jota ei lämmitetä yli 45 asteen, koska liika kuumentaminen tuhoaa ruoassa olevia tärkeitä entsyymejä, vitamiineja ja hivenaineita. Raakaravinnossa ravintoaineet ja entsyymit ovat tallella. Tämän takia raakaravinnolla uskotaan olevan paljon positiivisia terveysvaikutuksia.Raakaruokailijan keittiössä ei tarvita hellaa ja uunia, vaan ruoan valmistukseen käytetään muun muassa tehosekoitinta, monitoimikonetta, hyötykasvikuivuria ja raastinrautaa. Ruokavalioon kuuluvat esimerkiksi marjat, hedelmät, vihannekset, juurekset, palkokasvit, merilevät, siemenet, pähkinät ja kylmäpuristetut öljyt.
Raakaruoasta käytetään myös nimitystä elävä ravinto, joka korostaa esimerkiksi itujen, hapankaalin ja lehtivihreiden nauttimista. On kuitenkin hyvä muistaa, että ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa raakaruokavaliota, vaan maailmalla on useita erilaisia suuntauksia, joista jokaisella oma käytäntönsä ja mieltymyksensä.
Raakaravinnon sanansaattajat
Elävän ravinnon äidiksi kutsuttu liettualaissyntyinen Ann Wigmore (1909-1994) kehitti raakaravintoa edelleen vakavien sairauksien parantamiseen paremmin sopivaksi ja nimesi tämän hyvin sulavan ja ravintorikkaan ruoan eläväksi ravinnoksi. Wigmore muutti elämäntapojaan pysyvästi vasta viisikymppisenä, jolloin hän kärsi nivelreumasta, migreenistä ja paksusuolen syövästä. Hän kertoo parantuneensa siirryttyään kokonaan kuumentamattomaan ruokaan ja syötyään paljon tuoreita hedelmiä, vihanneksia, levää, lehtivihreää ja hapatettuja kasviksia. Ann Wigmoren sanoin: ”Ruumis parantaa itse itseään mistä tahansa sairaudesta, kunhan se saa elävää, runsaasti entsyymejä sisältävää ja helposti sulavaa ravintoa.”Ann Wigmoren jalanjälkiä on seurannut suuri joukko terveyttään vaalivia ihmisiä, joiden joukossa on myös lukuisia Hollywood-tähtiä ja julkkiksia. Elävän- ja raakaravinnon kannattajia löytyykin paljon esimerkiksi Amerikan terveyspiireistä, mutta myös meidän pallonpuoliskoltamme löytyy asiasta innostuneita raakaruoan ystäviä.
Ruotsalainen raakaravintovalmentaja Erica Palmcrantz kertoo kirjassaan Elinvoimaa raakaravinnosta, kuinka hän aloitti raakaravinnon syömisen tietämättä siitä varsinaisesti mitään. Ahaa-elämys tapahtui sukulaisvierailulla Kaliforniassa, jossa hän söi sitä mitä tarjottiin, eli raakaa kasvisruokaa. Muutaman viikon kuluttua hän huomasi, että pitkään kiusanneet fyysiset vaivat olivat lähes kadonneet.
Erica hehkuttaa, että uusi ruokavalio muutti myös hänen mielentilansa luovemmaksi ja positiivisemmaksi. Nykyisin hän elää ravinnolla, joka sisältää vähintään 85 prosenttia raakaravintoa. Hänen mukaansa raakaravinto on enemmän elämäntapa kuin muodikas dieetti. ”Alat automaattisesti valita ekologisia ruokia ja ajatella enemmän sitä, mikä on maaperälle hyväksi. Samalla saat itsellesi lisää elinvoimaa”, vakuuttaa Erica.
Raakaravinnon nimeen vannoo myös suomalainen raakaravintovalmentaja ja kasvisruokaohjaaja Mea Salo, joka on kirjoittanut kirjan Hellaton kokki. Mea sai herätyksen kyllästyttyään pitkäkestoisiin flunssatauteihin, viheliäisiin virtsatientulehduksiin, jumittaviin hartioihin, jatkuvaan energian puutteeseen ja ravintoköyhiin valmisruokiin. Hän siirtyi ensin vegaaniksi ja sen jälkeen raakaruokailijaksi.
”Flunssat harvenivat, niskakipuni hävisivät, unensaantini parani, ihoni kirkastui ja tunneperäinen syömiseni väheni. Tunteiden vuoristorata alkoi tasoittua, ajatukseni selkenivät ja luovuus kasvoi. Elämästäni tuli raakaelämää: yksinkertaista, kesytöntä, tyytyväisempää, aidompaa”, muistelee Mea kirjansa sivuilla.
Raakaruoka osana arkea
Raakaruokailijaksi ei tarvitse heittäytyä kertaheitolla, vaan jo osittainen raakaruoan lisääminen päivittäiseen ruokavalioon lisää aterian ravintoarvoja ja edistää terveyden ylläpitämistä. Moni raa’an ja elävän ravinnon käyttäjistä onkin osittaiskäyttäjiä, jotka ovat ottaneet raakaruoan osaksi tavallista sekaruokavaliotaan. Kaikki ruokavaliomuutokset kannattaa tehdä rauhallisesti, kehoa kuunnellen.Näillä vinkeillä pääset alkuun raakaruokailussa
- Valitse tuoretta ja luonnonmukaista
- Liota siemenet ja pähkinät
Liotetuista siemenistä ja pähkinöistä voit tehdä myös helppotekoisia ja ravitsevia ”maitoja”. Liota siemeniä tai pähkinöitä muutama tunti ja tehosekoita veden kanssa maitomaiseksi juomaksi. Maidon voi halutessaan makeuttaa esimerkiksi taateleilla.
- Idätä ja versota
Myös versojen kasvatus on palkitsevaa ja ravitsevaa puuhaa. Ravintorikkaat versot idätetään mullassa tai kostean talouspaperin päällä. Kokeile idättää esimerkiksi auringonkukan- tai herneen versoja.
- Mehusta ja tehosekoita
Myös tehosekoitin on hyödyllinen väline raakaravintokeittiössä. Sillä voit valmistaa muun muassa ravitsevia pirtelöitä, tuorekeittoja, dippejä ja levitteitä.
- Lisää raakasalaatteja ja kasviksia
Totuttele syömään myös maitohappobakteereilla käytettyjä kasviksia, kuten valkokaalia, porkkanoita tai kasvisseoksia. Tarkista tuoteselosteista, että ne eivät ole pastöroituja.
Maitohappokäymismenetelmällä säilöminen on miltei yhtä vanha ruokien varastointitapa kuin kuivattaminenkin. Maitohappobakteerit tuhoavat sekä ruoan että suoliston haitallisia bakteereita ja helpottavat ruoan sulamista ja imeytymistä.
”Ruoka olkoon lääkkeesi!” –Hippokrates-
Okei, mielipiteitä, kommentteja ja kokemuksia? Aika hurjalta tuntuu ruokavaliot, joissa on ainostaan kylmää raakaruokaa. Ainakaan kovaa treenaava ei saisi tällä tavoin riittävästi proteiinia (pelkästä) sapuskasta. Tässä yksi poimittu esimerkki:
2. päivä
1. ateria klo 10
- 1 kg vesimelonia
2. ateria klo 13
- 10 banaania + 500 g mansikoita → pirtelö
3. ateria klo 16
- 18 medjool-taatelia
4. ateria klo 18
- 3 persikkaa
- salaatti: 200 g keräsalaattia, 50 g pinaattia, 5 tomaattia, 1 kurkku, 1/3 avokado
-salaatinkastike: 1/3 avokado, 1 tomaatti, pala kesäsipulia, korianteria, tilliä, 2 rkl hampunsiemeniä
Yht. 3404 kcal, josta 85 % hiilihydraatista (812 g), 6 % proteiinista (57 g), 9 % rasvasta (35 g)
(lähde: raakaruoka.com)
Tuntuisi suht. karulta vetää lounaaksi kymmenen banaania. No joo, ajattelin nyt siis kokeilla muutamia reseptejä, ja kaikki nuo tahnat, dipit, kastikkeet ja keitot kuulostavat hyviltä! :) Jokainen voi napata raakaruokafilosofiasta itselleen parhaiten sopivat osaset.
Kaikki siemenet, pähkinät, idut ja versot ovat mainioita kastikkeen
pohjia, mutta raakaruokakastikkeita on helppo tehdä melkein mistä vain,
mitä kotoa löytyy. Pinaatti ja kookosmaito ovat kuulemma ihana
yhdistelmä. Myös raakaruokakeittoja on helppo tehdä itse samalla
menetelmällä, mutta jätän niiden kokeilun kuumiin kesäpäiviin.
Keittoihin kannattaa soveltaa yllämainittujen ohella myös
villivihanneksia, kuten apilaa. Myös linssit ja vaikka hapankaali ovat
mainioita raaka-aineita.
Kuhakääröt
16 rullaa
Valmistusaika: 25 minuuttia
Valmistusaika: 25 minuuttia
400 g nahatonta kuhafileetä
1 dl limetinmehua
1 tl suolaa
2 kerää pehmeälehtistä salaattia
1 avokado
1 mango
1 paprika
1 ruukku korianteria
1 dl limetinmehua
1 tl suolaa
2 kerää pehmeälehtistä salaattia
1 avokado
1 mango
1 paprika
1 ruukku korianteria
Leikkaa kuha 1–2 cm:n suikaleiksi. Kaada limetinmehu
kalojen päälle. Ripottele suola mausteeksi. Siirrä kala jääkaappiin
odottamaan.
Levitä salaatinlehdet työlaudalle. Repaleiset tai liian
pienet lehdet kannattaa laittaa limittäin. Leikkaa avokado, mango ja
paprika suikaleiksi ja jaa ne kalan kanssa salaatinlehtien päälle.
Hienonna korianteria täytteen mausteeksi. Kääri lehdet rullalle. Tarjoa
rullat heti. Idätetyt siemenet ja mungpavut sopivat rullien lisäkkeeksi.
Kurkku-avokadokeitto
4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia
1 kurkku
1 pieni sipuli
1 avokado
1 limetti
8 basilikanlehteä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1/4 tl cayennenpippuria
1 pieni sipuli
1 avokado
1 limetti
8 basilikanlehteä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1/4 tl cayennenpippuria
http://www.ruokala.net/ |
Leikkaa kurkku 5 cm:n pätkiksi. Kuori ja lohko sipuli.
Poista avokadosta siemen ja kuori. Laita avokado, kurkku ja sipuli
tehosekoittimeen. Purista limetin mehu sekaan. Lisää basilikanlehdet.
Anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. Lisää lopuksi öljy, suola ja
cayennenpippuri.
Auringonkukansiemen-salaatinkastike
- vettä
- auringonkukansiemeniä
- soijaa
- sitruunan mehua
- yrttejä, kuten tilliä, persiljaa
- rucolaa
- vettä
- avokadoa
- punajuuri
- omena
- soija
- vettä
- manteleita
- tomaattia
- soijakastike
http://rawfoodsdiana.com |
Sienilasagne raaoista vihanneksista
http://www.ruokala.net |
Valmistusaika: 30 min
Kalorit: 314 kcal/annos
Määrä: 4 annosta
Ainekset
- kastike:
- 150 g pinjansiemeniä
- noin 12 aurinkokuivattua tomaattia (ilman öljyä)
- 2 kourallista tuoreita yrttejä esim. basilikaa
- 2 valkosipulinkynttä
- mustapippuria
- suolaa
- vettä sen verran kuin tarve vaatii
- lasagne:
- 2 isoa kesäkurpitsaa siivutettuna ohuiksi siivuiksi esim. juustohöylällä
- 250 g tuoreita sieniä ohueksi siivutettuna
- 2 punasipulia hienonnettuna
- 2 rkl sitruunamehua
- mustapippuria
- suolaa
- nippu tuoreita yrttejä hienonnettuna
- 100 g babypinaatinlehtiä
- koristeeksi versoja ja ituja
Valmistusohjeet
Hienonna kastikkeen ainekset tehosekoittimessa tahnaksi, lisää vettä sen verran, että kastikkeesta tulee juoksevaa. Siivuta kesäkurpitsa pitkittäin ohuiksi siivuiksi esim. juustohöylällä. Siivuta sienet ja
hienonna sipuli. Sekoita sienet ja sipuli keskenään. Purista päälle sitruunamehua ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua hetki. Kokoa lasagnet neljään annosvuokaan laittamalla vuorotellen kerroksittain kesäkurpitsasiivuja, pinaatinlehtiä, kastiketta ja sienisipuliseosta. Koristele annokset
tuoreilla versoilla, iduilla ja tomaatilla. Voit halutessasi nostaa vuoat 45-asteiseen uuniin vähäksi aikaa tai tarjota aivan kylmänä.
hienonna sipuli. Sekoita sienet ja sipuli keskenään. Purista päälle sitruunamehua ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua hetki. Kokoa lasagnet neljään annosvuokaan laittamalla vuorotellen kerroksittain kesäkurpitsasiivuja, pinaatinlehtiä, kastiketta ja sienisipuliseosta. Koristele annokset
tuoreilla versoilla, iduilla ja tomaatilla. Voit halutessasi nostaa vuoat 45-asteiseen uuniin vähäksi aikaa tai tarjota aivan kylmänä.
http://rawfoodsdiana.com |
Raakaruokailijan päivä
Aamiainen
Laita edellisenä iltana hirssi- tai tattarisuurimot
veteen likoamaan. Kaada aamulla liotusvesi pois ja laita suurimot
tehosekoittimeen. Lisää tuoretta vettä ja pyöräytä seos sopivan paksuksi
puuroksi. Banaani ja kuivatut hedelmät antavat puuroon makeutta.
Toinen vaihtoehto on sekoittaa viherjuoma kasviksista
ja hedelmistä. Heitä sekoittimeen makusi mukainen cocktail kurkkua,
salaattia, parsakaalia, pinaattia, avokadoa, inkivääriä, sitruunaa ja
yrttejä.
Helpoin aamupala syntyy parista banaanista, yhdestä
avokadosta ja mukillisesta jäisiä pakastemarjoja. Möyhennä ne
pehmikseksi tehosekoittajalla.
Lounas
Lounas
Tee iso salaatti, jossa on myös täyttäviä aineksia,
kuten aurinkokuivattuja tomaatteja, ituja tai oliiveja. Voit myös
soseuttaa salaattiainekset tehosekoittimessa keitoksi. Lisää keittoon
sattumiksi yön yli liotettuja tattarisuurimoita.
Myös raaka kala, kuten lohi, kuha tai siika, antaa vatsantäytettä ja suojaravinteita.
Välipala
Välipala
Kourallinen pähkinöitä tai siemeniä antaa potkua. Kun
budjetti on tiukka, osta pähkinöiden sijaan edullisempia auringonkukan-
ja seesaminsiemeniä.
Samettinen välipalajuoma syntyy banaanista ja marjoista.
Päivällinen
Päivällinen
Marinoi sieniä sitruunasta ja yrteistä sekoitetussa marinadissa tai taputtele siemenistä ja kasviksista jauhettu seos pihveiksi.
Punajuuresta, palsternakasta ja porkkanasta syntyy vahvassa tehosekoittimessa keittoa. Suurusta soppa mantelijauheella.
Punajuuresta, palsternakasta ja porkkanasta syntyy vahvassa tehosekoittimessa keittoa. Suurusta soppa mantelijauheella.
http://www.raw-food-diet-solution.com |
http://www.raw-food-diet-solution.com |
Lähteitä ja lukemista:
Ervamaa Elsa: Elävä ravinto, WSOY 1983
Palmcrantz Erica ja Lilja Irmela: Raw food - Elinvoimaa raakaravinnosta, Kustannus-Mäkelä 2010
Salo Mea: Hellaton kokki – Raakaravintoa kasviksista, Moreeni 2010
Lehtonen Ulla: Syö itsesi terveeksi – 100 puutarhakasvia ruokana ja rohtona, Loki-Kirjat 2007
Wigmore Ann: Elävän ravinnon ruokaohjeita, WSOY 1989
http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/3/25/raakaruokaa-aloittelijalle.html
http://www.ruokala.net/resepti/sienilasagne-raaoista-vihanneksista
Tollanen kymmenen banaanin setti lounaaks marjojen kans tuo kyl helvetinmoisen sokerihumalan/sumuisen olon. Yleensäkin kun puhutaan esim. lihan happamuudesta niin unohdetaan kokonaisuus eli elimistön PH, joka pysyy hyvin tasapainossa sopivalla suhteella lihaa/kasviksia/hedelmiä, ainaki itellä.
VastaaPoista