torstai 18. huhtikuuta 2013

Selluliittitaistoon..!!!! (T)

Hei rakkaat lukijat!

Ai että.. Kaikki ovat varmaan huomanneet että kesä tekee tuloaan <3 Aurinko, rannat, grillaus, mökkeily, festarit, jne. Yksi paha on kuitenkin kesässä (toisaalta hyvä). Ei voi piiloitua enään toppavaatteiden alle... Monella tytöllä voi olla hyvinkin hoikka vartalo ja hyvässä kunnossa kroppa, mutta..... yksi asia vaivaa.. SELLULIITTI (alias appelsiini-iho)! Argggghhh.. Mikä ärsyttävä asia..
Kaikki me halutaan pistää kivat kesäshortsit jalkaan, mutta koko homma voi kaatua siihen että muhkurat jaloissa häiritsee.. Tuttua? Varmasti monelle...Wikipediaa lainaten: "Selluliitti on ihon epätasaisuutena näkyvä, aineenvaihdunnan hidastuksen seurauksena oleva rasvakertymä joka on tavallisempi naisilla kuin miehillä. (muun muassa 1. rasvakerroksen erilaisuuden vuoksi). Lääketieteessä selluliitti tarkoittaa ihon sidekudoskerroksen tulehdusta. On myös hyvä muistaa, ettei selluliitti ole vain rasvaa. Se koostuu myös ylimääräisestä sokerista, joka on myöhemmin muodostunut rasvaksi jo "tukkeutuneille" alueille.".

Selluliittia on siis lähes kaikilla naisilla ainakin jossain muodossa. Joillakin se näkyy vain puristaessa ja joillakin ihan vain seistessä. Iho voi olla jopa pahimmillaan kipeä siitä kohtaa. Kaverimme selluliitti ei ole siis ns. tavallista rasvaa vaan koteloitunutta rasvaa joka on "turvonnut" ja pingottunut ihoa vasten näkyen muhkuraisena ihona. Se on siis seuraus ihonalaiskudoksen aineenvaihduntahäiriöstä.


Alueella missä on selluliittia on myös huonompi verenkierto ja imunesteen kierto. 
Käy siten että kuona ja nesteiden poistuminen hidastuu ja näin ollen syntyy selluliittia. Joskus selluliitti on niin vaikeaa että sitä voi olla täysi mahdottomuus saada kokonaan pois. Vähentämisen pitäisi kuitenkin aina onnistua. Selluliitin poistaminen on myös pitkä projekti. Selluliitti nimittäin ei häviä millään kahden viikon kuivaharjaamisella (joka olis kyllä kiva juttu) ;D

Itse olen aikamoiset muhkurat aikoinaan omistanut ja juuri mitään ei ole enään jäljellä.. No mitä olen tehnyt? Kuivaharjausta lähes päivittäin kuivaharjauslapasilla, selluliittivoiteita on mennyt aika paljon, kylmä-kuumasuihkut kuuluu elämääni, suolakuorinnat kera oliiviöljy ja kahvipurut on paaaljon parempi kun kaupan lorealin kuorintarasvat, jne. Muutamia toimintatapoja joihin vain opettelee niin alkaa tapahtumaan :)

Mutta mennään asiaan eli olennaista selluliitin hävityksessä on ylimääräisen rasvan polttaminen pois ja imukierron vahvistaminen. 

Kun meillä on hyvä lymfakierto niin se näkyy kirkkaana ihonvärinä ja mm. mustelmat paranee nopeasti. Lymfakiertoon vaikuttaa olennaisesti hengitys ja pallean toimivuus (painejärjestelmä). Otetaan esimerkkinä ryhti. Kun seisomme hyvässä ryhdissä toimii myös pallea parhaimmalla mahdollisella tavalla ja luo paineenvaihtelun vatsaonteloon. Huonossa ryhdissä pallean toiminta heikkenee ja sen myötä lymfakiertokiertokin. Tälläistä "tukkotilaa" aiheuttaa erityisesti huonossa ryhdissä tehty istumatyö. 

Kaikki jotka ovat pilatesta jossain määrin harrastaneet tai lajiin tutustuneet tietävät tämän hengittelyn olennaisuuden. Sisäänhengityksessä tankkaamme happea ja uloshengityksessä poistamme aineenvaihduntatuotteena syntynyttä hiilidioksidia eli kuonaa sekin. Uloshengittäminen syvään poistaa siis kuonaa tehokkaasti. Harva ihminen tekeekään syvähengitystä eli keuhkot täyteen ilmaa ja uloshengityksessä keuhkot niin tyhjäksi kuin suinkin vain saa. 

Ruoan saralla keholle tulisi antaa paljon emäksistä ruokaa kehon optimaalin happamuuden säilyttämiseksi. Emäksistä ruokaa on siis kasvikset, hedelmät ja marjat. Kun jätämme ne pois ja syömme vain hapattavia ruoka-aineita eli esim. lihaa ja juustoa niin keho happamoituu liikaa. Huomio kuitenkin  siihen että optimaalia happamuutta ylläpidetään ensisijaisesti lisäämällä emäksisiä ruokia, eikä vähentämällä mm. proteiinin saantia. PALJON marjoja, hedelmiä ja kasviksia!

Hormonitasapaino vaikuttaa myös. Stressin ja ahdistuneen mielentilan vallitessa keho koittaa "selviytyä" ja kehoon kerääntyy nestettä. Unenpuute ja huonot yöunet myös vaikuttaa turvottavalla tavalla.

Jotta voimme vähentää turvotusta ja poistaa selluliittia niin ensimmäinen asia on VESI. Vettä tulee ehdottomasti juoda ainakin 1.5 litraa päivässä ja kaikki sen päälle on vain plussaa. 

Suola on myös erinomainen apu. Suola vauhdittaa nesteenpoistoa. Nyt en puhu kuitenkaan siitä että vedät suun kautta suolaa naamarin täyteen vaan suola ihonhoidossa. Suolan avulla mm. kuona poistuu kehosta ihon läpi. Suolaa voi käyttää kolmella tapaa. Kuorimalla ihoa suolalla, kylpemällä suolavedessä tai tekemällä suolakääreitä eli kastele iho, levitä suolaa iholle ja kääri tuorekelmuun ja rentoudu niin pitkään kun voit. Kylvyissä ja kääreissä tulisi viihtyä vähintään 20 minuuttia. Käytä merisuolaa tai mineraalisuolaa.

Kylmähoidot, kylmä-kuumasuihkut ja avanto/sauna-yhdistelmät kiihdyttävät verenkiertoa. Kylmähoidoiksi luetaan mm. herne-maissi-paprikapussin pitämistä löysän masumakkaran päällä lämpöisen suihkun jälkeen tai laittamalla kylmä lusikka silmäalusien alle kun väsyneet silmät vaivaa. Kylmä-kuumasuihkuissa taas on kyse siitä että annetaan kropalle shokkihoitoa. Kylmään suihkuun 30 sekunniksi ja tämän jälkeen lämpöinen suihku 2 min ja tätä toistetaan n. 3 kierrosta. Suihkusta poistutaan kylmän suihkun jälkeen. Tämä parantaa verenkiertoa ja sekä myös immuniteettia.

Kuivaharjaaminen (oma lemppari) on ihan parasta! Se tekee ihosta pehmoisen (kuolleen ihosolukon poisto) ja kiihdyttää lymfakiertoa, parantaa kuonan poistoa ja tehostaa verenkiertoa. Kuivaharjaus tehdään aina varpaista ylöspäin. Kuivaharjaus tapahtuu ns. pyörivin liikkein sydäntä kohti. Lyhyesti siis olennaisia kohtia:
Ravinteikas ruokavalio pitää mm. kehon happamuuden optimaalina, veden juonti huolehtii suolatasapainosta ja ylipäätään nesteiden kierrosta, venyttely parantaa verenkiertoa ja poistaa "tukkotiloja", liikunta pitää aineenvaihdunnan hereillä, kuorinta kiihdyttää aineenvaihduntaa ja parantaa verenkiertoa, suolahoidot tehostaa kuonan poistoa, kylmä-kuumahoidot tehostaa verenkiertoa ja parantaa immuniteettia, urheilu tehostaa aineenvaihduntaa kokonaisvaltaisesti, selluliittituotteet (tehostaa mm. nestekiertoa paikallisesti esim. kofeiini) ja treenaa paikallisesti erityisesti ongelma-alueita ja tehostat niiden alueiden verenkiertoa.


Tiivistetysti selluliitin aiheuttajat:


 1. Ruaansulatusongelmat
 2. Väärä ravinto 
  • suola, sokeri, prosessoidut elintarvikkeet, valkaistu vilja
 3. Liika ravinto
  • Lihominen / Ylipaino eli enemmän rasvaa ja rasvasolujen turpoaminen
 4. Tupakka ja alkoholi
 5. Stressi
 6. Imunestekierron häiriöt (lymfakierto)
 7. Laskimoverenkierron häiriöt
 8. Liikunnan vähäisyys
 9. Puristava vaatetus – nestekierto heikkenee
 10. Jatkuva istuminen
 11. Ryhtivirheet
 12. Huono hengitystapa
 13. Vähäinen nukkuminen


Tässä siis pieni tehtävälista sinulle joka haluat poistaa/vähentää selluliittia


 1. Lisää REIPPAASTI erityisesti marjoja ja kasviksia ja myös hedelmiä ruokavalioosi. 
 2. Juo vettä vähintään 1.5 litraa päivässä
 3. Venyttele ja erityisesti syvävenyttele oikeiden hengitystekniikoiden kanssa mahdollisimman paljon.
 4. Liiku niin paljon kuin voit ja nyt en tarkoita että hyppää salilla koko ajan vaan lähinnä yleinen aktiivisuus. Seiso siis työpisteesi äärellä, kulje rappusia, vältä autolla ajamista ja istumista ylipäätään niin paljon kun voit. Opettele siis fyysisesti yleisaktiiviseksi. 
 5. Kuori ihosi 3 x viikossa. Voit tehdä kuorintavoiteen merisuolasta, oliiviöljystä/kookosrasvasta ja kahvinpuruista.
 6. Kosteuta ihoasi mahd. paljon. Mielellään aamuin-illoin mutta jos rasvailu on hankalaa niin aloita vaikka siten että joka toinen päivä, sitten joka päivä ja lopuksi aamuinilloin.
 7. Pahassa selluliittivaivassa harkitse erikoishoitoja hoitoloissa/lääkärin apua.
 8. Käytä selluliittituotteita jotka kiihdyttää paikallisesti imukiertoa (esim. kofeiinia sisältäviä).
 9. Jätä tyydyttynyt rasva, sokerit, valkoinen höttöhiilari kokonaan pois. 
 10. Syö proteiinia tarpeeksi. 
 11. Ota kylmä-kuumasuihkuja / sauna + kylmä suihku. Tee siten että pidä itsesi kylmän alla ensin 30 sekunttia ja sen jälkeen lämpöinen suihku 2min. Tee näin 3-4x putkeen ja älä ota vimpan kylmäsuihkun jälkeen enään lämpöistä suihkua vaan kuivaa itsesi ja mene lämpöisen peiton alle maate 10 minuutiksi rentoutumaan.
 12. Treenaa paikallisesti ongelma-alueita
 13. Vältä alkoholia, stressiä ja tupakkaa
 14. Pyri käyttämään vaatteita jotka EI purista
 15. Mikäli työsi on esim. toimistotyötä niin pyri seisomaan, heilumaan ja pyörimään pisteelläsi mahd. paljon. Vältä siis pitkään istumista ja erityisesti vielä ergonomisesti huonoa istuma-asentoa. Paikallaan istuminen ERITYISESTI huonossa asennossa aiheuttaa aineenvaihduntahäiriöitä. 
 16. Harjoita syvähengitysharjoituksia vaikka aamulla bussissa istuessa.

Terveysmarketista saa avuja mm. kuonanpoistokuureilla ja selluliittihoidoilla:

Selluliittivoiteita
KuonanpoistokuurejaJa loppuun vielä pieni lista kuonanpoistoon sopivia ruokia:
 • HEDELMÄT
  • Omena
  • Viinirypäleet
  • Ananas
  • Mango
  • Mansikat
  • Vesimeloni
 • KASVIKSET
  • Punajuuri
  • Lehtivihannekset
  • Purjo
  • Sipuli
  • Maa-artisokka
  • Fenkoli
 • MAUSTEET
  • Cayannepippuri
  • valkosipuli
  • Inkivääri
  • Persilja
 • Lisäksi tumma lyhytjyväinen riisi


Terkuin Terhi 

comments

11 kommenttia:

 1. Täydellinen poataus, jälleen kiitos! Mitä tohon kuivaharjaukseen tarvitaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei anteeksi taas hitaudestani! :D kauheaa kun tässä häidenkin kanssa hössöttää samalla :D Tosiaan ihan vaikka henkkamaukasta tai citymarketista sellaset karheat kintaat/tai harja luonnonkarvaa :) maksaa ihan pari euroa :)

   Poista
 2. Ihan älyttömän hyvä postaus ! Varmasti lähes kaikille tuttu ongelma, varsinkin itselle. Ongelma on vain, että en ole koskaan oikein pitänyt vihanneksista enkä kasviksista. Veden juontia olen kuitenkin lisännyt nyt runsaasti ja liikuntaa harrastan runsaasti. Lihaskasvun lisäksi tavoitteena on myös päästä eroon tästä ärsyttävästä appelsiini-ihosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos! <3 Tuo selluliitti on kyllä sellanen murheenkyynel meille kaikille :D Kannattaa ehdottomasti koittaa tuota harjausta ja kylmä-kuumasuihkuja.

   Poista
 3. Luin kyllä niin syventyneenä! Aloitan ehdottomasti kuivaharjauksen ja ihon kuorimisen ja viimeisetkin muhkuranalut saa kadota takareisistä.:D
  Ruokavalio ja liikuntahan ne ovat ne ykköset, mutta joskus tarvitaan noita muitakin tehokeinoja parhaaseen tulokseen.

  Tästä oli hyötyä kyllä jokaiselle naiselle, kiitos!!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos :)

   Kannattaa ehdottomasti koittaa :) Itselläni eirtyisesti tuosta kuivaharjauksesta on ollut hyötyä ja kun tekee nini kivan pehmoisen ihonkin ;)

   Poista
 4. Mä niin tykkään näistä informatiivisista postauksista, kiitos jällen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos palautteesta :) Kiitos kun kävit lukemassa :)

   Poista
 5. Tämä oli kyllä tosi hyvä postaus, kiitos! Itse kärsin hirvittävistä muhkuroista ja nyt kun olen pudottanut painoa n. 12 kiloa vuoden alusta niin tuntuu että ne tulee vain enemmän näkyviin. Täytyy alkaa kyllä tuota kylmä-kuuma suihkua testaamaan ja kuivaharjaustakin tulee tehtyä liian harvoin :D Onko sulla antaa vinkkiä jostain hyvästä selluliittivoiteesta, niitä kun on markkinoilla hyvin paljon ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo huomasin itsekin tuon kun laihdun todella nopasti raskauden jälkeen että näkyi vaan paremmin :D

   No tuolla terveysmarketista löytyy pari laadukasta mutta en osaa rehellisesti sanoa mikä olisi toimivin. Olen jo 3 vuotta käyttänyt koko ajan jotain. Välillä halvempia ja välillä kalliimpia. Tuo selluliitin katoaminen kun on niin järkyttävän hidasta :/

   Poista
 6. Hei! Paljon oli hyvääkin asiaa, mutta joissakin asioissa ole erimieltä. Esimerkiksi ihon opettaminen vaatimaan kahta päivittäistä rasvauskertaa ei ole mielestäni hyvä idea. Ihon oma kosteutus järjestelmä menee siinä ihan sekaisin ja keho ei toimi oikein. Rasvata voi sillon kun tarvitsee.
  Ruokavalio asiasta olet oikeassa ja siitä että liikunnalla on suuri rooli. Kun ihon alla lihakset pääsevät kasvamaan niin jos selluliitti rasva ei ole kovaksi taskuiksi muodostunutta niin sen pitäisi tasoittua oikeastaan aika helposti. Täsmä- ja kokokehon treeniä vaan niin tulee hyvä fiilis ja selluliitti häviää matkan varrella :) Kuivaharjaus on tosi jees ihon kuorimiseen, verenkierron tehostamiseen ja lihasten hieromiseen ja rentouttamiseen.
  Selluliitti hoitoihin ja voiteisiin en itse usko. Jos ne toimisivat niin koko vaivaa ei olisi. Verenkiertoa, yleiskuntoa ja lihaksistoa parantamalla itse olen päässyt vaivasta eroon.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.