Ravintoaiheisista
tietokirjoista jää usein mainitsematta että opiskelijoilla, työttömillä
tai eläkeläisillä ei välttämättä aina ole varaa ostaa kalliimpia
ruoka-aineita esimerkiksi prosessoimattoman lihan tai kasvisten
muodossa. Iloisena poikkeuksena huomasin Pirjo Saarnian Ruoan Terveysvaikutukset
-opuksesta, että vähävaraisten terveellisestä ruokavaliosta
keskusteltiin muutamaankin otteeseen.
Tämä kirjoitus on ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnisen vieraskirjoitus K3 Fitness:n sivuilla.
Pitämilläni ravitsemusluennoilla ja -vastaanotolla herää usein
keskustelua siitä, miksi terveellinen ruoka on aina niin kallista.
Työttömyyspäivärahalla, opintotuella, eläkkeellä tai pienellä palkalla
elävä joutuu tinkimään monesta asiasta, usein myös ruokakorin
sisällöstä. Tämä on valitettavaa, sillä monipuolinen ja terveellinen
ruokavalio on hyvinvoinnin perusta – mitä täysipainoisempaa ja
ravintorikkaampaa ruokaa syö, sitä paremmat mahdollisuudet on pysyä
hyväkuntoisena, terveenä ja normaalipainoisena.
Moni mieltää terveellisen ruoan automaattisesti kalliiksi. Mikä
muuten on terveellistä? Jos ihmisiltä kysytään terveellisen ruoan
määritelmää, suurin osa vastaa ”vähärasvainen tuote”, ”kasvikset” ja”
hedelmät”. Tosiasiassa vähärasvainen tuote on harvoin terveellinen,
sillä rasvan sijaan näistä tuotteista löytyy tulehduksia ja
paino-ongelmia aiheuttavaa sokeria, verenpainetta nostavaa suolaa tai
elimistöä kuormittavia ylimääräisiä lisä- ja väriaineita. Kevyttuotteita
voi siis harvoin kutsua terveellisiksi.
Rasvat
Joskus rasvan vähentämisestä voi olla hyötyä. Näin erityisesti
silloin, kun vaihdetaan ruoanvalmistukseen käytetty kuohukerma 15
prosenttia rasvaa sisältävään ruokakermaan, päivittäin käytetty voi
Oivariiniin tai metvursti broilerileikkeeseen. Kohtuullinen kovan rasvan
saanti ei ole haitallista, sen sijaan liian vähäinen pehmeiden rasvojen
saanti on haitallista. Rasvattomasta linjasta kärsivät sydän- ja
verisuonisto, aivot, nivelet, iho, silmät ja hermosto joskus jopa
painonhallinta. Pehmeät rasvat vaikuttavat myös keskittymiskykyyn ja
lihasten toimintaan, joten myös urheilija hyötyy riittävästä pehmeiden
rasvojen saannista. Vielä kun valitsee pannulleen hyvin kuumennusta
kestävää rasvaa ja kun popsii ainakin osan rasvoistaan
kuumentamattomana, sen parempi terveyden kannalta.
Mutta mitkä ovatkaan edullisia ja hyvälaatuisia rasvan lähteitä?
Edulliseen ostoskoriin kannattaa valita rypsi- ja oliiviöljyä, rasvaista
kalaa kuten lohta, muikkua ja silakkaa (joita saa usein tarjoushintaan)
sekä isoissa pakkauksissa myytäviä pähkinöitä. Jo pienestä
kourallisesta pähkinöitä saa hyvän määrän pehmeää rasvaa, E-vitamiinia,
kuitua, sinkkiä, seleeniä, magnesiumia, B-ryhmän vitamiineja sekä
verisuonistolle tärkeää arginiiniä. Pieni annos pähkinöitä maksaa vain
muutaman kymmenen sentin verran, mutta niistä saatavien ravintoaineiden
määrä on huomattava.
Kasvikset, marjat ja hedelmät
Ilman kasviksia ruokakori ei olisi terveellinen eikä edullinen.
Lukuisat luotettavat tutkimukset vahvistavat sen tosiasian, että
värikkäiden kasvisten ja marjojen runsas nauttiminen on parasta, mitä
terveytensä eteen voi tehdä. Nämä tuotteet pienentävät monien
sairauksien riskiä ja kaloreita laimentavien vaikutustensa vuoksi ne
auttavat pitämään painon normaalilukemissa. Jo pelkkä normaalipainoisena
pysyminen ehkäisee niin aikuistyypin diabetestä, uniapneaa kuin monia
syöpiäkin. Ulkomailta lennätetyt eksoottiset hedelmät eivät sovi
monenkaan kukkarolle, mutta onneksi pienelläkin rahalla voi syödä
värikkäästi. Ympäri vuoden saa edulliseen hintaan ainakin porkkanoita,
kaalia ja sipulia, ja osan vuodesta myös tomaatit ja kurkut ovat varsin
edullista syötävää. Tutkimusten mukaan kaalikasveissa on monia terveyttä
edistäviä ja mahdollisesti myös syöpää ehkäiseviä yhdisteitä, ja sipuli
taas on erinomainen flavonoidien lähde. Elimistö pystyy hyödyntämään
porkkanan ja tomaatin tehoaineet (lykopeeni ja karotenoidit) parhaiten,
kun niitä hiukan kuumennetaan. Eli ei muuta kuin edulliset ja
superterveelliset tomaattikastikkeet porisemaan!
Syksyisin kannattaa popsia edullisia ja herkullisia kotimaisia
omenoita kuorineen, sillä omenan kuorissa ja kuoriosia lähellä olevissa
osissa on paljon terveydelle hyödyllisiä flavonoideja, muun muassa
kversetiiniä. Vanha sanonta ”omena päivässä pitää lääkärin loitolla” on
hyvä perinteinen kansanviisaus. Hedelmiä ei kuitenkaan kannata syödä
yhtä tai kahta enempää päivässä, sillä runsas hedelmien syönti voi
huonontaa veren rasva-arvoja, muun muassa triglyseridiarvoa. Ja tuleehan
hedelmistä turhia kaloreitakin, jos niitä syödään paljon.
Hedelmien tilalle edulliseen terveyskoriin vaihtaisin kotimaiset
marjat, joiden käytölle ei ole maksimimäärää. Tässä kohtaa voisi sanoa,
että mitä enemmän, sen parempi. Suomen luonnosta voi kerätä marjoja
ilmaiseksi ja niin kannattaa tehdäkin, sillä marjojen antioksidantti- ja
vitamiinipitoisuudet ovat hämmästyttäneet tutkijat. Kuinka yhdessä
pienessä marjassa voikaan olla niin monta terveyttä edistävää ainesosaa?
Jos marjastaminen ei syystä tai toisesta onnistu, niin kauppojen
pakastealtaista löytyy kotimaisia marjoja 6 – 8 euron kilohintaan ja
yhdestä marjakilosta saa koko perheelle monta tehoannosta terveyttä.
Suomalaista mustikkaa ylistetään ympäri maailmaa sen terveyttä
edistävien vaikutustensa vuoksi. Mustikka onkin todellinen tehopakkaus,
mutta halpaa ruokakoria havitteleva valitsee edullista ja monipuolista
mustaherukkaa ja puolukkaa.
Viljat
Entäpä viljat? Erinomaisia ja halpoja kuidun lähteitä ovat
kaurahiutaleet, ruislimppu ja täysjyväriisi. Usein ajatellaan, että
täysjyväriisi on kallista, mutta paljon kuitua sisältävänä täyttävänä
tuotteena se pitää nälkää poissa pidempään kuin nopeasti verensokeria
nostava, lähes kuiduton vaalea riisi. Jos aterialla on pari desilitraa
keitettyä, vaaleaa pikariisiä tai vaihtoehtoisesti kuitupitoista,
täyttävää täysjyväriisiä, arvatkaapa kumpi pitää kylläisenä pidempään.
”Tyhjää energiaa” syövällä on pian uusi nälkä ja askeleet suuntautuvat
jääkaapille, jolloin ruokalasku kasvaa entisestään. Täysjyväriisi on
myös erinomainen verenpainetta alentavan kaliumin ja magnesiumin lähde.
Eikä täysjyväriisin pitkä kypsennysaikakaan ole syy olla ostamatta sitä –
riisiä voi halutessaan keittää ison määrän kerrallaan ja käyttää sitä
seuraavien päivien risotto- tai keittoruokiin tai vaikkapa pakastaa
pienissä annospurkeissa.
Myös kotimainen ohra on edullista, terveellistä ja kuitupitoista,
mutta täysjyväriisin tavoin sekin vaatii hieman pidemmän
valmistumisajan. Sen sijaan kaurapuuroa valmistuu nopeasti ja kauraa
kannattaa suosia muissakin tuotteista kuten piirakkapohjissa ja
leipätaikinoissa. Kaura on erittäin terveysvaikutteinen,
vatsaystävällinen, edullinen ja herkullinen vilja. Kaurassa on paljon
liukoista kuitua, joka alentaa veren kolesteroliarvoja, tasaa
verensokeria sekä hellii suolistoa. Vanha kansa piti kauraa vatsavaivoja
parantavana ja hermostoa vahvistavana viljana, ja lapsista uskottiin
kasvavan vahvoja ja tasapainoisia, kun heille syötettiin kaurapuuroa ja
-velliä. Vielä tänäkin päivänä monen hyväkuntoisen, iäkkään vanhuksen
päivä alkaa ainoalla oikealla aamupalalla: hitaasti haudutetulla
kaurapuurolla ja puolukoilla.
Proteiini
Lihaskunnosta pitää huolehtia, olipa kyseessä nuori, vanha, liikkuva
ihminen tai sohvaperuna. Pienellä rahalla toimeentulevalle edullisia ja
terveellisiä proteiinin lähteitä ovat ainakin herneet, linssit, pavut ja
maitotuotteet, erityisesti piimä. Vatsa, suolisto ja luusto kiittävät
piimän hyvää tekevistä maitohappobakteereista ja kalsiumista, ja
hinnankin puolesta piimä päihittää viilit, jogurtit ja rahkat. Piimää
voi juoda sellaisenaan ja siitä voi valmistaa herkullista
marjasmoothieta. Piimän ja palkoviljojen lisäksi erinomaisia proteiinin
lähteitä ovat jo edellä mainitut kalat, kananmuna sekä marinoimaton
kalkkunanrintaleike. Kilon painoinen luuton kalkkunanfilee maksaa noin
viisitoista euroa, ja tästä kilon palasta saadaan vähintään kymmenen
aikuisen henkilön ruoka-annosta. Kalkkuna sisältää lihatuotteista eniten
proteiinia: sadasta grammasta kalkkunaa saadaan noin 35 grammaa
proteiinia, joka on noin puolet aikuisen naisen koko päivän proteiinin
tarpeesta.
Loppukevennys
Nyt ruokakorissa on jo monta edullista ja terveellistä tuotetta. Enää
puuttuvat herkut, joita mahtuu myös terveelliseen ruokavalioon.
Arkisia, edullisia ja terveellisiä herkkuja ovat esimerkiksi
marjasmoothiet, omatekoiset kaura-marjapiirakat, uuniomenat ja
kaura-omenapaistokset sekä marjarahkat. Kesähelteellä maistuvat marjat
vaniljajäätelön kanssa tai vaikkapa lisä- ja väriaineettomat pakastetut
banaaniviipaleet. Jos joskus on varaa ylimääräisiin plussatuotteisiin,
niin omaan terveyskoriini valitsisin tummia viinirypäleitä (jotka
huuhtoisin huolellisesti kiehuvan veden alla), tummaa suklaata (70 %
kaakaota), tummapaahtoista kahvia ja vihreää teetä. Ja iltojen pimetessä
ja ilmojen kylmetessä maistuu silloin tällöin pieni annos
flavonoidipitoista ja verenkiertoa parantavaa punaviiniä – joko hyvän
ruoan seurana tai sellaisenaan.
Terveellinen ruoka ei automaattisesti ole kallista eikä taatusti
mautonta. Pienellä viitseliäisyydellä, suunnittelulla ja omatekoisella
kokkauksella voi tarjota keholleen ja mielelleen hyvää, edullista ja
terveellistä syötävää.
Hyvää syksyä kaikille lukijoille!
Liitteet: K3 Fitness
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.