perjantai 14. syyskuuta 2012

Super Foodeja + muita uutuuksia ravinnossa + ihon hoitoa! (T)

Moi,


Hienosti on uudella ohjelmalla lähtenyt viikko käyntiin! =) Energiat olen laskenut kuitenkin ja nyt menee kaloreita päivää kohden semmonen 1300-1500 :)

Laitan vaikka tuolla sunnuntaina tulemaan viikon ruokapäiväkirjan. 
Liikunnan harrastus on ajoittunut tonne aamulle klo. 05.00-06.00.

Olo on tosi jees ja energinen :) Ihossakin huomaan heti muutoksia :)

Ihon hoidosta sellanen juttu että SUOSITTELEN kookosrasvalla ihon rasvausta!!!
Ei jätä tahmeaksi, imeytyy hyvin ja tekee ihan sika pehmosen ihon!

Sit perus kuivaharjaus aamuin-illoin + rasvaus aamuin illoin muutenkin.
toi kylmä-kuumasuihku on kans ihan sairaan hyvää tekevä! 

Alla sitten kerrottu vähän uusista kavereista tuolla ruokakaapissa :P

1. Spirulina
2. Stevia
3. Kookosrasva
4. Raakakaakao
5. Maapähkinävoi
+ pähkinät ja normaali tumma kaakaojauhe 99% 

(ja by the way  tekstit poimittu suoraan copy-pastella erinäisistä lähteistä tällä kertaa jotka eriteltynä lopussa)




Maapähkinävoi

Tarkoitus ei siis ole vetää sitä yhtä purkkia kerralla!
 Voimakkaanmakuinen maapähkinä kuuluu itse asiassa papuihin. Se sopii suolaisiin ruokiin ja antaa maksu esimerkiksi broilerin päälle murskattuna. Käytetään myös kuorrutteissa ja leivonnassa. Paahdetut maapähkinät ja maapähkinävoi ovat tärkeitä makua antavia aineita monissa eteläintialaisissa ja indonesialaisissa kastikkeissa. Sisältää hyviä rasvahappoja noin 29 g/100 g, rasvaa yhteensä noin 70 % ja proteiineja 14 % sekä B-vitamiinia ja runsaasti E-vitamiinia.  

 Pähkinöistä, viinirypäleistä ja punaviinistä löytyvä ainesosaa nimeltä pikeatannoli voidaan verrata resveratroliin, joka on useissa kasveissa esiintyvä fenoliyhdiste, jota markkinoidaan myös ravintolisänä. Pikeatannolilla on myös kyky torjua epäkypsien rasvasolujen muodostuminen niin sanotusti kypsiksi rasvasoluiksi. Maapähkinävoi saattaa siis olla yksi paras tapa ehkäistä rasvasolujen kasvaminen, mutta se myös pitää huolen makeanhimostasi. Pähkinöissä on yleisestikin paljon hyvää proteiinia ja hyvää rasvaa.
 
Kookosrasva

- Kookosöljy parantaa ruuansulatusta ja rasvaliukoisten vitamiinien ja aminohappojen imeytymistä
- Kookosöljy tukee immunijärjestelmän toimintaa ja taistelee viruksia, bakteereita ja sieniä vastaan
- Kookosöljy edistää kalsiumin ja magnesiumin imeytymistä
- Kookosöljy toimii voimakkaana antioksidanttina (pregnenoloni)
- Kookosöljy auttaa kehoamme käyttämään tehokkaammin hyväkseen välttämättömiä rasvahappoja (omega-3, omega-6, omega-9) sekä fosfolipidejä (mm. koliinia ja lesitiiniä). Kookosöljyä onkin suositeltavaa nauttia samaan aikaan runsaasti omega-3 -rasvahappoja sisältävien ruoka-aineiden kanssa: kala, kalaöljyt ja kasviperäisistä lähteistä esim. hampun-, pellavan-, chiasiemenet, fytoplanktoni. Kookosöljy nautittuna yhdessä omega-3 -rasvahapojen kanssa voi jopa kaksinkertaistaa vaikutuksen.
- Kookosöljy parantaa verensokerin imeytymistä ja saattaa vähentää hypoglykemian oireita.
Antivirusksiset-, antibakteeriset- ja sieniä tuhoavat saturoidut rasvahapot taistelevat luonnollisesti viruksia, bakteereita ja sieniä vastaan.
- Kookosöljyn keskipitkäketjuiset rasvahapot tukevat immuunijärjestelmän toimintaa, kilpirauhasta, hermostoa, ihoa ja tarjoavat nopeaa energiaa.
- Kookosöljy tukee hormonitoimintaa ja sen säätelyä. Kookos on esiaste ikääntymistä ehkäisevillä hormonin kaltaisille yhdisteille, pregnenolonelle.
- Kookosöljy kiihdyttää kilpirauhasen toimintaa, mikä on hyväksi kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiville.
- Kookosöljy sisältää painoonsa nähden vähemmän kaloreita kuin mikään muu rasva, eikä kookosöljyä varastoidu kehoomme samalla tavalla kuin muut rasvat. Kookosöljy kiihdyttää rasvaaineenvaihduntaamme, jonka vuoksi se soveltuu mainiosti painonpudotukseen.
- Kookosöljy ei sisällä kolesterolia ja se itseasiassa tukee sydämen- ja verisuonten terveyttä. Toisaalta kookosöljy tukee terveellisen kolesterolin (HDL) muodostumista maksassa. (1).
- Kookosöljy hapettuu vasta 92 asteessa.


Stevia

Stevioliglykosidit ovat makeuttajana erityisiä siksi, että ne ovat kalorittomia ja niiden alkuperä on luonnossa.
Tämä steviakasvin lehdistä valmistettava makeuttaja on erittäin makeaa, jopa 300 kertaa tavallista sokeria makeampaa, ja sellaisenaan sen maku poikkeaa kaikista muista makeutusaineista. Siksi sen käyttäminen elintarvikkeissa ei ole aivan yksinkertaista, ja stevioliglykosideilla makeutetut tuotteet ovatkin syntyneet pitkän ja taitavan tuotekehityksen tuloksena.

Stevioliglykosidit luetaan intensiivimakeuttajiin. Tähän samaan ryhmään kuuluu sellaisia kalorittomia makeuttajia kuin aspartaami, sakariini, asesulfami K ja syklamaatti. Näistä stevioliglykosidit poikkeavat siten, että ne ovat peräisin luonnosta, kun taas muut ovat synteettisesti valmistettuja. Kullakin intensiivimakeuttajalla on sille ominainen maku. Periaatteessa kaikki intensiivimakeuttajat sopivat elintarvikkeiden makeuttamiseen, eivätkä ne sisällä energiaa. Kuten ei muihinkaan intensiivimakeuttajiin, stevioliglykosideihin ei liity annosriippuvaista laksatiivista vaikutusta. 

Raakakaakao
 
Kun kaakaomassasta kylmäpuristetaan irti kaakaon rasva (kaakaovoi), jää jäljelle kuivaa raaka-ainetta, joka jauhetaan kaakaojauheeksi. Raaka kaakaojauhe on siis kylmäprosessoimalla valmistettua kaakaojauhetta, jonka ravinnepitoisuus on erittäin korkea.

Sisältö

100% Raaka kaakaojauhe

Alkuperämaa

Peru

Ravintoarvot per 100g

Energiaa 241 kcal
Proteiinia 26 g
Rasvat 12-15 g
Hiilihydraatit 20 g
Ravintokuidut 35 g

Kun kaakaomassasta kylmäpuristetaan irti kaakaon rasva (kaakaovoi), jää jäljelle kuivaa raaka-ainetta, joka jauhetaan kaakaojauheeksi. Raaka kaakaojauhe on siis kylmäprosessoimalla valmistettua kaakaojauhetta, jonka ravinnepitoisuus on erittäin korkea.
Raakaa kaakaota saadaan Theobroma cacao-nimisen puun hedelmistä ja näiden hedelmien sisältä löytyvistä mantelin kokoisista kaakaopavuista. Ihmisten uskotaan käyttäneen kaakaota jo 15 000 - 5000 vuotta sitten, mutta varhaisin arkeologinen todiste kaakaon käytöstä löytyy nykyisen Hondurasin alueelta 2000eaa. Historian valossa kaakaon arvoa kuvaa hyvin se, että Keski-Amerikkaan saapuessaan espanjalaiset valloittajat eivät löytäneet atsteekkihallitsija Montezuman aarrekammioista kultaa, eivätkä hopeaa. Kammiot olivat nimittäin täynnä kaakaopapuja, joita arvoidaan olleen noin 960 000 000 kpl! Kaakaopavut toimivat nykyisen Mexico Cityn alueella virrallisesti rahana aina vuoteen 1887 asti.
Raaka kaako sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa ja huikeat 10% kaakaon painosta on antioksidantteja. Tämä vie kaakaon täysin eri tasolle antioksidanttien läheenä verrattuna käytännössä mihin tahansa muuhun ruoka-aineeseen. Suomessa esimerkiksi mustikka tunnetaan huikeana antioksidanttipommina, mutta mustikkakin sisältää vain kymmeneksen kaakaon antioksidanttimäärästä. Raaka kaakao sisältää kaikista maailman ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia magnesiumia sekä korkeita pitoisuuksia rautaa, kromia, sinkkiä, rikkiä ja kuparia. Kaakao on hyvä kuitujen lähde ja kuumentamattomassa muodossa se sisältää myös paljon E- ja C-vitamiineja sekä suuren määrän aivojemme mielihyvää tuottaviin välittäjäaineisiin vaikuttavia ainesosia ja niiden rakennusaineita (mm. tryptofaani, 5-HTP, serotoniini, dopamiini, fenyylietyyliamiini ja
anandamidi). Kun kehomme muodostaa näitä välittäjä-aineita, koemme mielihyvää, innostuneisuutta. Tämän “Jumalten ruoan” uniikit ominaisuudet linkittyvätkin kaikkein selkeimmin aivojemme toimintaan ja hyvän olon tuntemuksiimme.


Spirulina


Spirulina (Arthospira platensis)Spirulina on mikroskooppinen, yksisoluinen levä, joka on elänyt maapallolla siitä lähtien, kun täällä on ollut elämää. Spirulina on ehkäpä planeettamme ravinnetihein yksittäinen ruoka ja se on pakattu täyteen varsinkin urheilijoille ja kasvissyöjille arvokkaita ravinteita.

Sisältö

100% Spirulinajauhe

Alkuperämaa

Intia

Ravintoarvot per 100g

Energiaa 326 kcal
Proteiinia 60-70 g
Rasvat 5,9 g
Hiilihydraatit 12 g
Ravintokuidut 2,5 g

Spirulina (Arthospira platensis)Spirulina on mikroskooppinen, yksisoluinen levä, joka on elänyt maapallolla siitä lähtien, kun täällä on ollut elämää. Asiaa lähemmin tarkasteltuna spirulina onkin oikeastaan syanobakteereiden muodostamaa kuivattua biomassaa, mutta yleisesti puhutaan spirulinasta, kun tarkoitetaan tästä äärimmäisen ravinnerikkaasta superruokaa. Tämä sinivihreä mikrolevä on rakenteeltaan spiraalin muotoinen, mistä spirulina -nimi juontaa juurensa. Spirulinan voimakas sini-vihreä väri tulee korkeasta lehtivihreäpitoisuudesta sekä eksoottisesta sinisestä väripigmentistä, fykosyaniinista.
Spirulina on ehkäpä planeettamme ravinnetihein yksittäinen ruoka ja se on pakattu täyteen varsinkin urheilijoille ja kasvissyöjille arvokkaita ravinteita. Spirulina muodostaa kaikista maailman organismeista tehokkaimmin proteiineja ja se sisältää 65-71% hyödynnettävässä muodossa olevaa proteiinia!


Pähkinät


Saksanpähkinä
Pehmeä ja rapea pähkinä, jota käytetään kypsänä ja kokonaisena, rouhittuna tai jauhettuna salaatteihin, pataruokiin, kastikkeisiin ja leivontaan. Läheistä sukua pekaanipähkinälle, jota käytetään saksanpähkinän tavoin. Sisältää hyviä rasvahappoja 56 g/100g, rasvaa yhteensä 90 %, proteiineja 9 % sekä B-vitamiinia.

Hasselpähkinä

Voimakkaanmakuinen ja rasvainen pähkinä, joka sopii lisukkeeksi suolaisiin ja makeisiin ruokiin, leivontaan sekä napostelupähkinäksi. Sisältää hyviä rasvahappoja 38 g/100 g, rasvaa yli 90 %, proteiineja 9 % ja B-vitamiinia, erityisesti foolihappoa, sekä E-vitamiinia.

Cashew

Pehmeä ja täyteläinen pähkinä, joka on parhaimmillaan naposteluherkkuna. Käytetään sellaisenaan, jauhettuna tai paahdettuna. Sopii erityisesti kasvisruokavalion ja elävän ravinnon täydentäjäksi ja pähkinävoin ja omatekoisen kasvislevitteen raaka-aineeksi. Sisältää hyviä rasvahappoja noin 35 g/100 g, rasvaa yhteensä noin 70 % ja proteiineja 14 % sekä B-vitamiinia.

Maapähkinä

Voimakkaanmakuinen maapähkinä kuuluu itse asiassa papuihin. Se sopii suolaisiin ruokiin ja antaa maksu esimerkiksi broilerin päälle murskattuna. Käytetään myös kuorrutteissa ja leivonnassa. Paahdetut maapähkinät ja maapähkinävoi ovat tärkeitä makua antavia aineita monissa eteläintialaisissa ja indonesialaisissa kastikkeissa. Sisältää hyviä rasvahappoja noin 29 g/100 g, rasvaa yhteensä noin 70 % ja proteiineja 14 % sekä B-vitamiinia ja runsaasti E-vitamiinia.

Manteli

Mieto ja makea manteli on marsipaanin ja mantelimassan raaka-aine. Mantelijauheella sakeutetaan keittoja ja lihapatoja ja leivonnassa sitä sekoitetaan vehnäjauhoihin makua tuomaan. Mantelilastuja käytetään myös salaatteihin ja kalaruokiin. Manteliöljy sopii myös salaattiöljyksi. Sisältää hyviä rasvahappoja noin 30 g/100 g, rasvaa yhteensä noin 80 %, proteiineja 16 % sekä B-vitamiinia ja runsaasti E-vitamiinia.


Lähteet: Cocovi:n kotisivut, superfoodit.com, stevia.fi, voice.fi/Huffington Post, hyvä terveys
comments

1 kommentti:

  1. Hei! Miten käytät maapähkinävoita (broilerin päälle vain enne ruokailua??) ja raakakaakaota? Hyvä postaus! :)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.