keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Viljat pois!

Opiskelukiireiden vuoksi ei paljoa ole ehtinyt kirjoitella. Kuluneen viikon aikana aloin ottamaan vieläkin tarkemmin selvää ruokavalion merkityksestä kehitykseen, vastutuskykyyn ja kropan hyvinvointiin yleensä. Tämä ihan siitä syystä kun olen sairaana lähes poikkeuksetta kolmen viikon välein mikä vaikuttaa tietysti treenaamiseen ja peruskuntoon, ajattelin että ruokavaliolla on pakko olla jotain tekemistä tämän kanssa.

Tutkimusten mukaan siis kaikista huonointa kropalle on kotimaiset viljat. Monet lääkärit ja tutkimukset puhuvat sen puolesta että ne ovat jopa vaarallisia niiden sisältämän gluteiinin vuoksi, joka voi aiheuttaa suolistovaurion ja sitä kautta ravinnon imeytymishäiriön. Keliakian lisäksi viljat ovat yleisin syypää allergioihin sekä ravintoyliherkkyyksiin, ja niiden vuoksi kroppa on jatkuvassa tulehdustilassa. Koska itselläni on harvinainen kolme vuotta kestänyt kosketusallergia, päätin lääkärin ohjeistamana jättää viljat pois kahdeksaksi viikoksi. Kuulemma tulen varmasti huomaamaan eron ihossa mutta myös vastustuskyvyssäni, sekä allergian oireet voivat helpottua kai kadota kokonaan. Tutkimusten mukaan minulla ei ole keliakiaa, mutta kaikkea on kokeiltava sillä päivittäinen allergialääkkeiden syönti alkaa jo pikkuhiljaa vituttamaan.Lääkärin mukaan ihmisten pitäisi aina ensimmäisenä kiinnittää huomiota ruokavalioon, kun ilmenee allergioita tai sairauksia. Liian usein tällaisia vaivoja hoidetaan heti lääkkeillä.

Ensimmäinen kysymys tietysti oli että miten voin korvata viljat, koska kuitenkin treenaan ja tarvitsen tietyn määrän tiettyjä ravintoaineita. Vihannekset, hedelmät, marjat ja riisi kuulemma korvaavat hyvin aikaisemman ruokavalioni viljatuotteet, kuten esimerkiksi täysjyväleivät ja -pastat sekä uusimman tuttavuuden luomupuuron. Viljat voi korvata myös riisin lisäksi maissilla, tattarilla, hirssillä, maissi- ja riisitärkkelyksellä sekä perunajauholla, ja ennen kaikkea viljoja voi korvata hyvälaatuisilla rasvoilla! Kuvittelin että oli hieno juttu, kun viimein opin syömään puuroa aamuisin ruokavalion vuoksi. No, väärässä oltiin ja otin nyt tämän uuden ruokvalion käyttöön, ja tämä on nyt räätälöity mahdollisimman helpoksi jotta sitä voisi noudattaa vaikka olisi kuinka kiire. Ilman mitään hifistelyjä, pidän vaan aina huoli että kaapista löytyy nämä ainekset. Ennen treeniä latausjuoma ja treenin jälkeen palautusjuoma.

Uusi ruokavalio 3.10.

Aamupala: Vitamiinit, rahkaa, marjoja, pähkinöitä, hedelmiä, 100% mustamarjamehua, kahvia

Välipala: Proteiinijuoma

Lounas: Nautaa, vähärasvaista kanaa tai kalkkunaa, kalaa tai katkarapuja, paljon salaattia ja vihanneksia, oliiviöljyä, siemeniä (pellava, seesam), paljon vettä

Välipala: Hedelmä tai rahkaa, kahvia

Päivällinen: Sama kuin lounas mutta lisäksi riisiä ja kananmunaa

Iltapala: Hedelmä tai rahkaa, vihreää teetä, proteiinijuoma

Kuten näkyy tuo on nyt todella yksinkertainen ja sitä on helppo noudattaa, itsellä nuo päivät kun on täynnä ohjelmaa ja olen koko ajan menossa niin ruokavalion on oltava sen mukainen. Tietysti mahdollisuuksien mukaan kun aikaa löytyy niin tulee sitten hifisteltyä ja tehtyä yhtä sun toista sapuskaa, mutta usein ne menee kurkusta alas juurikin tuossa tylsässä muodossaa. Usein huomaa että tuo ensimmäinen välipala voi jäädä pois jos syön lounaan jo klo 11 aikoihin. Kunhan pitää huolen että saa päivän aikana ne tarvittavat määrät ravintoaineita ja syö noin kolmen tunnin välein!

Tässä nyt esimerkki tämän päivän iltapalasta :) Rahkaa, pähkinöitä, rusinoita, omenaa, tyrniä, puolikas granaattiomena ja päälle kaadoin vielä sitä 100% mustamarjamehua.


Opiskelut on tosiaan nyt täydessä tohinassa taas ja olen aloittanut opinnäytetyön suunnittelun. Salilla ei enää ehdi viettämään sitä ihanaa kahta kolmea tuntia niin kuin kesällä, vaan kaava on nopea treeni+suihku. Itse kyllä huomaan heti eron ihossa kun en istuskele kolmea kertaa viikossa infrapunassa. Olen nyt luvannut itselleni etsiä aikaa sillekin. Lisäksi aerobinen koostuu nyt kahdesta tai kolmesta 25min osiosta salin puolella juoksumatolla, crosstrainerilla tai spinningpyörällä. Harvemmin ehtii ryhmäliikuntatunneille kun illat täytyy kouluhommista! Puolentoista viikon päässää häämöttää kuitenkin jo viikon loma! :)


Takaprofiilipäivitys :D Se on moro!

          Emmi

comments

7 kommenttia:

 1. Ihanaa! Noi öljyt ja pähkinät on kyl ihan parhaita! :P Ihan rakastunut nyt viime aikoina :) Kaikkeen vaan sekaan ;D

  VastaaPoista
 2. hyvin te ootte jaksanu

  VastaaPoista
 3. No niinpä! <3 Väkisinkin joutuu jatkuvasti kokeilla uutta kun välillä on kyllä niin ykstoikkosta toi syöminen ja kaikki alkaa maistuun puulta! Onneks kaikki päivät ei oo niin hektisiä et pystyy ihan rauhassa tehä ne sapuskat ja vähän suunnittelemaankin niitä.

  VastaaPoista
 4. Kaksi kysymystä heräsi tämän postauksen luettuani; Mitä lataus- ja palautusjuomia käytät? Ja miten huomaat infrapunasaunan vaikutuksen ihossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Latausjuomana käytän (vain silloin kun todella tiukka treeni tulossa, tai treenaan parikin tuntia saman päivän aikana) Napalm -nimistä jauhetta (vesimelonin makuinen) ja palautusjuomana GainerProta (Fitnesstukusta). Ostin sitä joskus 4kg säkin ja meinaa olla lopussa, makuna banaani joka on mielestäni hyvä mutta seuraavaksi kokeilen jotain muuta. Sekoitan nuo molemmat veteen.

   Infrapunasaunasta, itsellä se on ehdoton ainakin talvisin kun varsinkin sääret ja käsivarret kuivuu pakkasen vuoksi. Tulee siis kuivia kohtia ihoon jotka saattaa kutista helposti, ja kun käyn infrapunassa ja rasvaan hyvin, vaiva pysyy loitolla. Lisäksi olen todellinen vilukissa, joten infrapuna saa aikaan sen että kehossa on "kestolämpö". Iho on huomattavasti sileämpi, ja kyllähän pelkästään tuo kaloreiden kuluttaminen perseellään istuen houkuttaa aina (jopa 700kaloria/tunti). Infrapunasaunaa suositellaan jopa esim liikuntarajoitteisille ehdottoman hyvänä liikuntamuotona juurikin tuon kulutuksen vuoksi. Mutta vielä lyhyesti, kyllä itsellä on se iho suurin syy, miksi siellä tulee istuttua! Suositus on 3x20min viikossa että tulokset alkaa näkymään. Lisää voit lukea esimerkiksi täältä:

   http://www.infrapunasaunat.info/miksi_infrapunasauna
   http://www.infrapunasauna.fi/terveysvaikutukset.php


   -E-

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.