keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Kehonhuolto

Syksy on loistavaa aikaa aloittaa elämäntaparemontti tai kuntoprojekti, eiks vaan? Meillä on paljon uusia lukijoita, osa kauan treenanneita ja osa vasta tutustuu tähän kuntoilun ja treenaamisen maailmaan. Tervetuloa kaikille uusille lukijoille ♥ Tästä inspiroituneena ja ajattelin koota taas pienen infopaketin eli ihan lyhyesti ja yksinkertaisesti kertoa ja kerrata mitä tuo termi "kehonhuolto" oikein tarkoittaa, kun olen siitä muutamaan otteeseen saanut kysymyksiä.KEHONHUOLTOKehonhuolto-sanaan törmää yhä useammin, mutta hienolta kuulostavaa termiä selitetään harvoin kunnolla. Mitä kummaa kehossa pitää huoltaa, ja miten se onnistuu?

Yhtä vastausta ei ole, sillä huoltotoimenpiteet riippuvat siitä, mitä kropalla enimmäkseen tekee. Päivät pitkät toimistossa istuva työläinen tarvitsee eri asioita kuin seisomatyössä oleva, joka nostelee raskaita tavaroita päivästä toiseen. Aktiivikuntoilijan tarpeet ovat erilaiset kuin esimerkiksi kotiäidin, joka on paljon lasten kanssa mutta ei varsinaisesti kuntoile. Kehonhuolto on siis sitä, että kropalla tehdään jotain aivan muuta, mihin se enimmäkseen joutuu sopeutumaan

Pilates ja jooga ovat kehonhuollon kuningaslajeja, sillä ne sopivat lähes kaikille. Ne vahvistavat syviä tukilihaksia ja laittavat kireyttä keräävät pinnalliset lihakset venymään. Kaikki hyötyät myös kuntosaliharjoittelusta. Kannattaa hankkia asiantuntija, joka ottaa huomioon juuri sinun tarpeesi ja rakentaa ohjelman, millä voit huoltaa kehoasi. 

Istumatyöläinen

Ongelmat: Nivustaipeet ja rintalihakset kiristävät. Yläselkä ja vatsalihakset väsyvät.
Suositus: Tauota työtä ja muista säännöllinen taukojumppa. Tee lonkkien ojennuksia ja venytyksiä, pyörittele käsiä ja avaa rintaa. Hanki lisää voimaa selkään ja vatsaan.
Sinun lajisi: Kuntosaliharjoittelu, pilates, keppijumppa ja kaikki liike, joka hengästyttää ja hikoiluttaa.

Seisomatyöläinen

Ongelmat: Jalat ja selkä väsyvät. Jalkojen verenkierto heikkenee ja jalat voivat turvota.
Suositus: Tauota työtä, ja taukojumppaa säännöllisesti. Hanki töihin hyvät kengät. Venytä ja vahvista jalkoja, ja vahvista keskivartalon syviä lihaksia. Suosi monipuolista liikettä, joka ei rasita liikaa jalkoja. 
Sinun lajisi: Pilates, lempeä jooga, vesijumppa, vesijuoksu, pyöräily, spinning.
  

Työkseen nosteleva 

Ongelmat: Selkä ja käsivarret väsyvät ja vaatii paljon voimaa.
Suositus: Opettele hyvä nostotekniikka, ja hanki voimaa käsivarsiin ja jalkoihin. Vahvista syviä vatsalihaksia.
Sinun lajisi: Kuntosaliharjoittelu, lihaskuntojumppa, jooga, pilates.

Kotiäiti 

Ongelmat: Käsivarret ja selkä väsyvät. Keho kuormittuu toispuoleisesti. Synnytyksen jälkeen kehon palautuminen vie aikaa.
Suositus: Opettele kantamaan lasta kummallakin puolella. Jumppaa lantionpohja ja syvät vatsalihakset kuntoon. Halutessanne voin laittaa tänne ohjeita, miten voi treenata erikseen lantionpohjan kestovoimaa, maksimivoimaa ja nopeusvoimaa.
Sinun lajisi: Kuntosaliharjoittelu, pilates, jooga.  
 

Aktiiviliikkuja

Ongelmat: Kroppa on kovilla, paikkoja särkee, keho kerää kireyttä. Varsinkin kropan muokkaaminen aiheuttaa kipua ja särkyä. 
Suositus: Ehdottoman tärkeää on opetella tekemään liikkeet ja nostot teknisesti oikein. Jos epäröit, kysy! Muista riittävä palautuminen ja lepo, ja vältä kropan ylikuormittumista.
Sinun lajisi: Syvävenyttely, jooga, pilates, rauhallinen uinti. Käy urheiluhierojalla säännöllisin väliajoin. Myös infrapunasauna laukaisee kireyttä ja auttaa lihaksia rentoutumaan.Terkuin Emmi  comments

3 kommenttia:

  1. Voisit kyllä laittaa ne lantionpohjalihas jumppa ohjeet ,kiitos <3

    VastaaPoista
  2. Juu laitahan ohjeet lantionpohjan jumppaan!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.